Een landschap zoals geen ander, gevuld met vulkanische rotsen en lage begroeiing die overgaat in ruige bergen, gletsjers, en lagunes: Ijsland is de perfecte bestemming om met de huurauto te verkennen. Dit eiland in de Atlantische Oceaan is het meest westerlijke land van Europa. Hoewel het afgelegen lijkt, is het gemakkelijk per vliegtuig bereikbaar. Eenmaal aangekomen zul je verrast zijn door de vriendelijkheid en creativiteit van de Ijslanders. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je de mysteries van dit eiland met de auto kunt ontrafelen.

Aankomst op Keflavík en reis naar Reykjavik

Veruit de meeste international reizigers zullen aankomen via Keflavík International Airport, 45 km van de hoofdstad Reykjavik gelegen. De luchthaven zelf is prachtig ontworpen en heeft de luxe uitstraling van Scandinavisch design. Op de airport zijn talloze huurautobedrijven aanwezig, van internationaal bekende zoals Hertz en Avis, tot lokale zoals Route 1 of Geysir. Vanaf Keflavík rij je binnen drie kwartier via de Route 41 snelweg naar Reykjavik. Het unieke landschap van IJsland zal je al meteen tijdens deze rit opvallen.

Reykjavik is een verrassend bruisende hoofdstad vol met creatieve boetiekjes, cafeetjes, en leuke bars waar de IJslanders in het weekend de hele nacht doorfeesten. Veel artiesten komen uit IJsland, waarvan Björk de meeste bekende is. Het is dan ook een aanrader om een concert bij te wonen; misschien maak je wel de ‘next big thing’ mee. Maar ook andere culturele activiteiten komen ruim aan bod. Je kunt bijvoorbeeld de kathedraal beklimmen voor een panoramisch uitzicht van de stad. Liefhebbers van moderne architectuur zullen gebouwen zoals de Harpa-concerthal waarderen.

  • Meest westerlijke land
  • Vulkanische rotsen
  • Reykjavik

Gouden tip: de Golden Circle

Er zijn genoeg bezienswaardigheden binnen rijbereik van de hoofdstad, maar een van de meeste bekende is toch wel de Golden Circle. Deze route kun je zelf binnen 3 uur rijden. Als je nog geen auto hebt gehuurd, kan dat gemakkelijk in Reykjavik. De route bestaat uit drie must-see stops: Geysir, Gullfoss en Þingvellir. Er zijn ook andere dorpjes en natuurmonumenten die je kunt kiezen om toe te voegen. Þingvellir is het eerste nationale park van IJsland en geologisch een unieke kans om de breuklijn tussen twee tectonische platen te zien.

Tevens is Þingvellir de plek waar het allereeste parlement van IJsland in de 10e eeuw ontmoette. De tweede stop is Geysir, waar je de actieve geiser Stokkur om de 4 tot 8 minuten kunt waarnemen. Stokkur zorgt voor een eruptie van kokend water die wel 20 meter hoog kan exploderen. De laatste stop op de cirkel is Gullfloss, de bekendste waterval van IJsland. Bewandel een van de paden die recht op dit natuurwonder uitlopen en misschien zie je wel een regenboog in de waternevel om je heen.

Duistere mysteries of natuurlijke schoonheid?

Natuurlijk is er zo veel meer aan IJsland dan alleen de hoofdstad. IJsland heeft een rijke mythologie: wist je dat veel mensen er nog in elfen geloven? In het dorpje Hafnarfjördur, 20 minuten rijden van Reykjavik, kun je een hele tour doen om de elfen en trollen te ontmoeten. In het meest dunbevolkte deel van IJsland, de Westfjorden, vind je in het dorp Hólmavík een museum gewijd aan hekserij en magie. De kronkelende kustroutes 60 of 68 zijn zowieso prachtige wegen om op te rijden.

Als dit allemaal te spookachtig voor je is, kun je bij de luxe Blue Lagoon Spa terecht. Deze geothermische lagune bevat silica die je op je huid kunt smeren en hem fluweelzacht achterlaat. Om buiten in het vulkanische landschap te badderen is een onvergetelijke ervaring. Dit is een van de meest bezochte attracties van IJsland, het is dan ook een aanrader om van te voren te boeken. De Blue Lagoon ligt ongeveer 45 minuten rijden van Reykjavik vandaan, in de richting van Keflavík. Eindeloze tips vind je op Visiticeland.com.

  • Eindeloze tips
  • Rijke mythologie
  • Engelse taal

Langere routes om meer te zien

Natuurlijk zijn er ook bezienswaardigheden die verder weg liggen. De tweede stad van IJsland, Akureyri, ligt in het fjord Eyjafjörður. De stad organiseert veel culturele activiteiten maar de natuur staat er centraal. In de wateren rondom dit fjord wonen walvissen, die je met een boottocht kunt bewonderen. Ook papegaaiduikers zijn een unieke deel van de IJslandse natuur. Verder kun je ook paardrijden, en in de winter skiën of de Noorderlichten zoeken. Vanaf Reykjavik kun je de ringroute naar het noorden volgen.

Vanaf het noorden kun je de ringroute door naar de Oostfjorden volgen. Vooral wandelaars zullen hier genieten van de vele routes, wederom langs watervallen en vulkanische landschappen. Het hoogtepunt is Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland, gevestigd in een nationaal park. Als je vanaf hier richting het zuiden rijdt, kun je de actiefste vulkanen van IJsland tegenkomen: Hekla en Katla. Een omweg naar de Westman-eilanden laat je de effecten van dit natuurgeweld zien: het eilandje Heimaey werd in 1973 zwaar getroffen door een uitbarsting.

  • Route 1
  • Reisblogs
  • Culturele activiteiten

Rij voorzichtig, geniet volop

We hopen dat dit artikel je helemaal enthousiast heeft gemaakt voor je toekomstige reis naar IJsland. In zo’n ruig landschap is het beste vervoermiddel een auto, het is dan ook een land bij uitstek om met de huurauto te verkennen. In een weekje zul je niet alles kunnen zien, dus wees selectief. Denk er ook aan dat rijden in IJsland meer risico’s met zich brengt dan in Nederland. Sommige gebieden zijn zeer dunbevolkt en hebben bijna geen tankstations. ‘s Winters kunnen sneeuw, ijs, en hoge winden het rijden moeilijk maken.

Sommige wegen hebben ook geen asfalt, hoewel dit steeds minder voorkomt. Denk hier dus ook aan bij het kiezen van je huurauto: een 4×4 met navigatie is een verstandige keuze. Soms moeten routes door sneeuwval of overstromingen plotseling gesloten worden, in deze situaties komen TomToms altijd van pas. Verder is autorijden in IJsland comfortabel en gemakkelijk en met huuropties vanaf het vliegveld en in de grotere steden ben je zo op weg. Het landschap van IJsland en de folklore eromheen zullen je gegarandeerd betoveren. Tips aangaande rijden in Ijsland: Reisgenie.nl.